“Cea mai frumoasă floare e floarea de cireş, cel mai bun om e samuraiul”(Proverb japonez)
Sakura reprezinta notiunea de viaţă scurtă şi trecătoare, defineste ideea de inflorire, nu doar floarea in sine. Inflorirea ciresului japonez este brusca, o explozie stralucitoare in alb si roz, totul urmat in scurt timp de inevitabila cadere a florilor.
In cultura chineza, floarea de cires reprezenta imaginea femeii, insa in cultura japoneza a primit o simbolistica aparte, mult mai profunda si mai filosofica.
Pentru japonezi, floarea de cireș are un simbol aparte, fiind asociată cu frumusețea, cu iubirea, cu afecțiunea, cu gingășia și efemeritatea, dar și cu însuflețirea sufletească, căldura, energia și naturalețea. Sărbătoarea florilor de cireș este în Japonia o tradiție. Se numește ”Hanami Sakura”… ”Hanami” se traduce prin ”privitul florilor”. ”Sakura” este denumirea pentru cireș și florile sale.
Există peste 4oo de varietăți de cireș ornamental,cultivate în special pentru frumusețea florilor în diferite nuanțe de roz.
La ceremoniile de nuntă din Japonia, ceaiul este înlocuit printr-o infuzie de flori de cireş, care reprezintă, în acest caz, un simbol al fericirii.
În trecut, japonezii îşi marcau teritoriile cucerite prin plantarea cireşilor, aceştia constituind „pecetea” suveranităţii lor. Deşi delicată, sakura a avut puterea de a influenţa cultura unei naţiuni, fiind un laitmotiv în literatură, poezie, teatru şi muzică.
Imi doresc mult sa ajung in Japonia in perioada sarbatorii florilor de cires. Cred ca este mirific!!!
Insa pana atunci, nu-mi ramane decat sa ma bucur in fiecare an, la sfarsitul lunii aprilie de frumusetea lor in Gradina japoneza din parcul Herastrau.
text/foto: Simona Dragan
Comments