Arta balineza # Batik # Sarong

iulie 13, 2016

Arta balineză se deosebește cu mult de arta celorlalte insule din Indonezia datorită influențelor culturii hinduse.

Sunt pareri avizate care sustin ca arta balineză are un nivel de finețe și complexitate unica in lume, mai ales batikul și ikatul -tesaturi care sunt facute manual în culori vii și forme unice, sau sculpturile în lemn de tec de la statuete până la porți mari de temple, arhitectura templelor hinduse sau a statuetelor idolilor venerați, piramidele de fructe sau de legume pe care le confencționează balinezii.

Am inceput descoperirea insulei Bali cu o vizita la o fabrica traditionala de confectionare a batik-ului, de unde mi-am si achizitionat un sarong traditional intr-o culoare vie de cyclamen cu desene traditionale.

Simona-Dragan-BookOfStyle

Dar ce este mai precis un batik?
Se crede ca „batik” deriva din cuvântul indonezian „tik” adica „puncte-puncte”, insemnând o anumita metoda de aplicare a modelelor colorate sau a designului aplicat materialelor finisate.

Procedeul realizarii batik-ului este simplu, dar migalos. Pentru batik-ul traditional se utilizeaza bumbac fin tesut si ocazional matase. Au existat doua traditii paralele in executarea batik-ului, una pentru familia regala si una pentru oamenii de rând.

Primul pas este aplicarea de ceara fierbinte. Exista mai multe metode, cele mai populare fiind metoda inclinarii si metoda acoperirii.

1

2

Dupa aplicarea de ceara, materialul astfel pregatit este apoi vopsit intr-o cuva cu indigo si uscat la soare pe bete lungi. Prima si cea mai veche culoare aplicata in vopsirea batik-ului clasic a fost albastrul provenit de la frunzele plantei de indigo. Vopsirea cu indigo era de obicei realizata de barbati.

Materialul este trecut mai intâi printr-un agent chimic care ajuta la fixarea vopselei de material. Acesta este lasat apoi sa se scurga, apoi este trecut prin vopsea.

Vopselele chimice dau rezultate mult mai predictibile si confera o rezistenta mai mare la razele solare si la spalarea frecventa. Dupa ce se obtine culoarea necesara, materialul este clatit bine si transferat in apa clocotinda. Produsul finit este stralucitor in design si culoare. Pentru obtinerea unui batik de calitate superioara sunt necesare intre cinci saptamâni si peste un an.

UNESCO a desemnat batik-ul indonezian drept o capodoperă a patrimoniului umanității pe 02 octombrie 2009.

Langa fabrica se afla si un magazin de unde poti cumpara diferite tipuri de sarong, saluri, esarfe sau chiar picturi pe matase, papusi traditionale si alte obiecte decorative.
Cu siguranta un sarong pictat manual va da unicitate garderobei tale si va fi o piesa vestimentara nepretuita!

3

Sarong unicat realizat din cea mai fina matase, pictat in intregime manual

4

5-2

 Obiecte traditionale decorative

6

Sal tesut din matase pictat manual

7

8

Picturi realizate manual pe matase

Simona


Comments

Loading Facebook Comments ...

Post a new comment