La sfarsitul lunii trecute am participat la vernisajul expozitiei “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, într-o ediție specială dedicată tezaurului dacic ce a avut loc la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Expozitia pe care o puteti viziona pana pe data de 24 iulie 2016(duminica) in intervalul orar 10-18, face parte din proiectul ce a preluat o selecție curatorială a primei ediții „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” (prezentată în cadrul Romanian Design Week și Bulgaria One Design Week 2015) și itinerează și instalația de bijuterie contemporană și proiecții multimedia FOUND.LOST.FOUND precum si participarea oficială a României la International Fashion Showcase – London Fashion Week 2016.
Nu doar Muzeul National de Istorie a României Bucuresti, ci si Muzeul de Arta Cluj-Napoca gazduiesc si luna aceasta expoziții temporare de bijuterie contemporană sub tematica “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, într-o ediție specială dedicată tezaurului dacic. Expozițiile vor fi însoțite de grupuri de discuții, întâlniri cu artiștii și workshop-uri demonstrative care sa exploreze importanța și semnificațiile bijuteriei în istorie și să creeze o punte de legătură dintre trecut și contemporan în creațiile artistice autohtone.
Organizate de Assamblage Asociatia Nationala pentru Bijuterie Contemporana cu sprijinul financiar AFCN – Administratia Fondului Cultural Național, expozițiile vor reuni 45 designeri de bijuterie contemporană într-o invitație de re-interpretare și de raportare personală la moștenirea culturală autohtonă. Prezent în legende, mituri și folclor, tezaurul devine un organism viu care este circulat, asimilat și transformat prin intermediul creației artistice contemporane.
Assamblage – Asociația Naționala a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană a fost înființată în luna mai a anului 2015 în cadrul Romanian Design Week 2015, ca urmare a nevoii de structurare, promovare și susținere a comunității creative din ce în ce mai mari a designerilor de bijuterie contemporană din România. Cei peste 350 de absolvenți ai Școlii de Bijuterie Contemporană dovedesc că bijuteria de autor este o formă de artă independentă, cu vizibilitate crescută în cadrul evenimentelor și expozițiilor naționale și internaționale.
«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând legatura dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu valoarea ei materială.» David Sandu, curatorul expoziției.
Va prezint cateva din exponatele mele preferate insotite de numele autorilor. Enjoy!
Comments