Datorită concurenței acerbe cu care se confruntă firmele în majoritatea domeniilor, este foarte important să se creeze o identitate unică printr-o strategie de branding. Deși este evident că trebuie oferite produse sau servicii de calitate, branding-ul eficient este adesea în centrul companiilor care se dezvoltă.
Brandul reprezintă percepția cuiva despre un produs, un serviciu, o firmă, o cauză sau o idee. Construirea unui brand reprezintă încercarea deliberată de a crea o percepție în mintea cuiva.
Iată câteva din caracteristicile comune ale brandurilor de succes pe care este bine să le rețineți dacă doriți să construiți un brand:
Cunoașterea pieței țintă
Cele mai bune branduri cunosc foarte bine demografia pieței țintă, interesele sale și modul în care cei care alcătuiesc această piață comunică. Majoritatea firmelor au un public țintă specific pe care îl urmăresc.
De exemplu, o firmă de pantofi de damă din piele va încerca să atragă atenția femeilor cu stil, oferindu-le produse de cea mai bună calitate.
Înțelegerea pieței țintă este esențială deoarece oferă direcții pentru tonul și impactul unei campanii de marketing, împreună cu identitatea generală a unui brand, contribuind în același timp la crearea unei legături organice și umane între o afacere și publicul acesteia.
Încercarea de a face apel la toată lumea (adică ignorarea conceptului de piață țintă) poate fi contraproductivă, determinând distrugerea brandului unei companii. O abordare corectă a branding-ului necesită mai întâi înțelegerea pieței țintă.
Unicitate
Stabilirea identității unui brand necesită ceva diferit. De exemplu, brandul Garkony este cunoscut pentru produsele sale de cea mai bună calitate. Acest brand pune la dispoziția femeilor cu stil, pantofi office din piele, pantofi eleganți, pantofi ocazie piele, balerini piele, cizme piele, ghete damă, botine piele etc.
Cu alte cuvinte, oferă încălțăminte de damă confecționată din piele de calitate superioară, de către un om ce a transformat procesul de creație într-o adevărată artă, creând o identitate.
Crearea unei identități într-o nișă nu necesită o idee revoluționară. Pur și simplu este nevoie de un lucru special care să o despartă de competiție. În realitate, ai nevoie doar de un lucru atâta timp cât acesta e foarte bun. Odată ce o firma își dă seama de ce anume are nevoie, se poate concentra asupra acelui lucru și ar trebui să aibă succes în timp. De aici începe construirea strategiei de branding.
Pasiune
Deși cu siguranță se poate construi un brand pe termen scurt fără pasiune, pe termen lung este aproape imposibil. Dacă ne uităm la oamenii de succes, toți au o pasiune mare care îi determină să muncească din greu pentru a avea parte de succesul dorit. Această pasiune duce la entuziasm și bucurie autentică, care este molipsitoare.
Consumatorii devin adesea la fel de entuziasmați de un produs sau serviciu, făcându-le publicitate. Pasiunea ajută companiile să persevereze în ciuda piedicilor inevitabile.
Consecvență
Când consumatorii cumpără de la aceeași firmă, se așteaptă de obicei să primească același nivel de calitate ca și prima dată.
Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu un brand care nu este consecvent. Ținând cont de concurența mare, inconsecvența îi poate determina pe consumatori să-și îndrepte atenția spre alt brand.
Din acest motiv, Garkony se străduiește să ofere reprezentantelor sexului frumos produse de cea mai bună calitate, oricând.
Competitivitate
Obținerea unui avantaj în lumea afacerilor nu este deloc un lucru ușor. Pentru ca un brand să-și facă un nume în sine, membrii echipei ar trebui să facă față competiției și să se străduiască în permanență să-și îmbunătățească strategia de marketing.
Atunci când vine vorba de principalii jucători din orice industrie, nimeni nu se poate opri din muncă pentru a spune că cei care le cumpără produselor vor munci pentru ei. De fapt, aceștia sunt cei care se mișcă și se agită, lucrează neobosit pentru a-și construi și optimiza brandul, depășind așteptările consumatorilor.
Expunere
Recunoașterea ca brand diferit și de succes reprezintă capacitatea de a ajunge la consumatori prin mai multe canale. Companiile mari își fac adesea publicitate prin intermediul canalelor de televiziune, prin reviste cunoscute.
Cu toate acestea, internetul și rețelele sociale au redus decalajul dintre companiile mici și cele mari. Există mai multe instrumente decât oricând, care oferă oricărei companii șansa de a-și face cunoscut brandul. Prin dezvoltarea unei prezențe pe rețele precum Facebook, Twitter, LinkedIn și Google+, oricine poate ajunge la aproape orice consumator. Trebuie doar să știi cum se face (asta e partea grea).
Pe pagina de facebook a brandului Garkony, fashionistele vor găsi diverse modele de cizme, balerini, pantofi ocazie și multe alte produse cu stil, perfecte pentru o femeie cu stil.
Comments