ZERMATT-mai aproape de cer

ianuarie 19, 2015

0

Zermatt, cu peisajele sale montane impresionante, dominat de emblematicul si impunatorul Matterhorn reprezinta locatia mea favorita pentru ski din Elvetia .

ski

Zermatt este inconjurat de un lant muntos cu inaltimi de peste 4000 metri altitudine, la granita dintre Italia si Elvetia, in Alpii Pennini, unul dintre cele mai vestite si mai spectaculoase masive muntoase din lume.

1

Aici avem cel mai lung sezon de ski din Europa, si anume de la mijlocul lunii noiembrie pana la inceputul lunii mai, anul urmator. Linistea orasului nu este perturbata in niciun fel de motorul vreunui vehicol. Aerul curat, este total nepoluat, si asta datorita faptului ca in oras se circula cu masini electrice, sanii trase de cai sau trasuri. Constructiile ingrijite, cu ornamente de lemn tipic elvetiene, sunt, fiecare in sine, o bijuterie arhitecturala, fie ca este vorba de cele comasate in centru, oarecum „inghesuite”, fie de cladirile de la baza versantilor stancosi.

17

As recomanda statiunea pentru schiori de nivel mediu si avansati.

Schiorii mai putin experimentati, de nivel mediu, au la dispozitie o varietate mare de partii in jurul zonei de schi Zermatt-Matterhorn.

2

3

6

5

La Klein Matterhorn se ajunge cu cel mai inalt cablu teleferic din Europa, care ofera acces la cea mai lunga pista de ski din Europa. Cele mai usoare rute se afla in regiunea ghetarului, in Klein Matterhorn, dar incepatorii trebuie sa stie ca desi pornesc de pe piste pentru debutanti, legaturile intre masivele muntoase se fac numai prin rutele pentru schiorii de nivel mediu sau mai avansat. Practicantii de snowboard pot folosi aceleasi piste ca si schiorii.

In zona se afla una dintre cele mai eficiente retele de cablu teleferic care transporta schiorii la 3 zone diferite de schi la altitudini de peste 3600 de metri.

16

In Matterhorn Glacier Paradise se ajunge, din Zermatt, în 40 de minute, cu telecabina Matterhorn-Express. Se poate coborî la staţiile intermediare sau se poate urca cel mai sus, la Trockener Steg, staţia de telecabină aflată la 3883 metri înălţime, cea mai mare altitudine la care ajunge o telecabină, in Europa.

196946_1805962742553_236553_n

Un lift construit în stâncă te duce şi mai sus, pe cea mai înaltă platformă de panoramă din Europa, de unde se văd Alpii Elveţiei, Franţei şi Italiei, în total 38 de vărfuri avand peste 4000 de metri.

9

Partii late, ce par ca nu se mai termina(cea mai lunga partie are 17 km si parcurge o diferenta de nivel de 2200 m) flancate de un peisaj ireal de frumos, spectaculos, restaurante si baruri cochete cu muzica live, situeaza statiunea Zermatt in topul preferintelor mele.

6

7

7a

Perioada mea preferata de ski este inceputul lunii martie pentru ca e cald, soare, ziua e mai lunga iar partiile sunt perfecte si deloc aglomerate. Schiul e maxima placere in acest caz.

198002_1805965502622_1939987_n

197154_1805965742628_5678594_n copy

Iar dupa cateva coborari cu genunchii arzand de efort, abia asteptam sa ma intind pe sezlong, lasand soarele sa-mi bronzeze fata, cu un peisaj de vis inaintea ochilor, si cu o mare placere si anume de a savura specialitatea elvetiana, fondue(un fel de crema de branza) la barul preferat , Iglu -2727 m(construit exclusiv din ghiata) 

10

11 copy

12

13

14

15

Dupa multe ore de ski, cand se lasa seara, ma intorceam la hotel, coborand o considerabila diferenta de nivel, admirand la nesfarsit muntii, sleita de energie fizica, dar incarcata cu multa energie pozitiva.

DSC_7320 copy

18

Cazarea la hotelul Omnia a fost o adevarata incantare, pe buna dreptate fiind catalogat cel mai bun Boutique Hotel pentru ski din Elvetia in 2014.

DSC_7216 copy

 

Ca si dezavantaje as mentiona faptul ca accesul la partii nu se face prea usor si ca unele din partiile de schi pentru avansati sunt deschise numai in ianuarie si la inceput de februarie. Si asta pentru ca din luna martie se incalzeste si exista pericolul formarii de avalanse in acele zone.

text & foto de Simona Dragan


Comments

Loading Facebook Comments ...

Post a new comment