Ciresul Japonez (Sakura) in cultura nipona

mai 5, 2015

 

“Cea mai frumoasă floare e floarea de cireş, cel mai bun om e samuraiul”(Proverb japonez) 

Floare de ciresc japonez - Gradina japoneza, Bucuresti

Floare de ciresc japonez – Gradina japoneza, Bucuresti

Sakura reprezinta notiunea de viaţă scurtă şi trecătoare, defineste ideea de inflorire, nu doar floarea in sine. Inflorirea ciresului japonez este brusca, o explozie stralucitoare in alb si roz, totul urmat in scurt timp de inevitabila cadere a florilor.

In cultura chineza, floarea de cires reprezenta imaginea femeii, insa in cultura japoneza a primit o simbolistica aparte, mult mai profunda si mai filosofica.  

Gradina japoneza din parcul Hersatrau, Bucuresti

Gradina japoneza din parcul Hersatrau, Bucuresti

Pentru japonezi, floarea de cireș are un simbol aparte, fiind asociată cu frumusețea, cu iubirea, cu afecțiunea, cu gingășia și efemeritatea, dar și cu însuflețirea sufletească, căldura, energia și naturalețea. Sărbătoarea florilor de cireș este în Japonia o tradiție. Se numește Hanami Sakura”… Hanami” se traduce prin ”privitul florilor”. Sakura” este denumirea pentru cireș și florile sale.

Book_Of_Style_Simona_Dragan_1

Există peste 4oo de varietăți de cireș ornamental,cultivate în special pentru frumusețea florilor în diferite nuanțe de roz.

La ceremoniile de nuntă din Japonia, ceaiul este înlocuit printr-o in­fuzie de flori de cireş, care reprezintă, în acest caz, un simbol al fericirii.

Moment romantic surpins in Gradina japoneza -2012

Moment romantic surpins in Gradina japoneza -2012

În trecut, japonezii îşi marcau teritoriile cucerite prin plantarea cireşilor, aceştia constituind „pecetea” suveranităţii lor.  Deşi delicată, sakura a avut puterea de a influenţa cultura unei naţiuni, fiind un laitmotiv în literatură, poezie, teatru şi muzică.

Imi doresc mult sa ajung in Japonia in perioada sarbatorii florilor de cires. Cred ca este mirific!!!

Insa pana atunci, nu-mi ramane decat sa ma bucur in fiecare an, la sfarsitul lunii aprilie de frumusetea lor in Gradina japoneza din parcul Herastrau.

Gradina japoneza din parcul Herastrau, Bucuresti

Gradina japoneza din parcul Herastrau, Bucuresti

text/foto: Simona Dragan


Comments

Loading Facebook Comments ...

Post a new comment