Provin dintr-o zona bogata din punct de vedere folcloric, cu numeroase traditii ce si-au lasat amprenta asupra spiritului si sufletului meu inca din anii copilariei.
Costumul traditional reprezinta una dintre cele mai importante forme de exprimare a culturii fiecarei regiuni geografice.
Confectionata din panza alba de bumbac, in, sau borangic si impodobita cu broderii, formate din semne traditionale mai ales la maneci, pe piept si la gat, ia traditionala romaneasca este o componenta a costumului popular autohton.
Modelele broderiilor si podoabelor difera de la o zona la alta pe meleagurile locuite de la noi.
Pe timpuri nu era acceptata copierea motivelor ornamentale de pe costumul altei persoane si nici instrainarea de la traditiile comunitare. Fiecare fata trebuia sa-si creeze propriul costum de sarbatoare, lasand pe el amprenta traditiilor locale şi viziunii sale estetice.
Costumul fiecaruia prezenta o valoare unicala si irepetabila. Pentru perioada trecutului aproape ca nu gasim doua costume identice, fiecare avand unul sau cateva costume, care se deosebeau de altele partial prin desen si culoare, proportii.
Anul trecut de Sanziene, pe 25 iunie, la Casa Lowendal au fost expuse publicului larg pentru prima data peste 100 piese unicat, de o frumusete rara, camasi traditionale, fote, si chiar costume de mireasa traditionale. Expozitia ‘Camasa” a avut mare succes, iar locatia aleasa a fost pe masura valorii exponatelor.
Intr-o atmosfera placuta, creata de ambianaa dintre tablouri – chipuri ale unor barbati si femei – majoritatea tarani – din Bucovina, realizate de pictorul scenograf George baron Löwendal intre anii ’30-’60, am admirat si studiat aproape fiecare piesa in parte, piese de o valoare incontestabila pe care Adrian Oianu le-a adunat timp de zece ani.
Am admirat costume din zona Muscel, Arges, lucrate foarte creativ si cu imaginatie, in foarte multe tehnici, camasi splendide cusute in fir metalic, “un gen de cusatura foarte dificil, care aproape ca nu mai poate fi imitat in Romania in momentul acesta”, asa cum cum afirma Adrian Oianu.
Colectia de camasi albe din Arad, Bihor, “care are o tehnica extraordinar de creativa si foarte diferita” a fost o surpriza inedita chiar si pentru cunoscatori.
Costume de mireasa, la fel de frumoase, cusute in fir de matase si pe material de matase, au fost indelung apreciate de vizitatori.
Au fost expuse piese din Marginimea Sibiului si pana in Fagaras, “cu o tehnica minuscula de a construi ochi in romburi, cum se numesc elementele noastre romanesti si care sunt total unice in ansamblul de costum popular romanesc”, dupa cum a marturisit Adrian Oianu, pasionat de simbolistica ornamentelor, a semnelor traditionale cusute.
Semnele pe care le intalnim pe costumele traditionale, covoare, stregare, au un anumit ritm, o armonie, un echilibru.
Semnele cusute, motivele si rostul lor s-au transmis din generatie in generatie cu sfintenie.
Modelele broderiilor si podoabelor difera de la o zona la alta pe meleagurile locuite de romani de la Nistru pana in Banatul sarbesc.
Pe vremuri, pentru vopsirea firelor de ata folosite la cusut, erau utilizate plantele si florile. Astfel, gasim culori minunate si combinatii uluitoare care nu supara ochiul, ci dimpotriva.
Avem si rosu si negru, avem galben sau albastru de Voronet.
Sunt culori care dau energie, care calmeaza sau ‘vorbesc “ despre cel care le poarta. Iile mai noi (1900) de pe Valea Oltului, unde toata maneca este acoperita de broderie fina, numita „tabla”. Tot atunci iile din sud s-au imbogatit cu fluturi (paiete) si fir (metalic). In Bucovina s-au folosit margele – in special pentru a imbogati incretul; dar apar si pe altite cateodata.
Ia de Suceava are culori sobre, dar placute, naturale: brun, cafeniu, negru, verde inchis.
Cea de Campulung-Muscel e plina de rosu si negru si se lucreaza cu fir gros, buclat, care da volum. In Vrancea, apare o geometrie puternica si culori tari: rosu, negru, albastru, verde, ocru – contraste; dar si o croiala speciala a manecii.
In Ilfov se folosesc culori calde, mai multe nuante de rosu, auriu, ocru.
In Romanati se foloseste o combinatie de albastru tare cu rosu si visiniu, pentru modele delicate, mici, dar de mare rafinament.
In Gorj, mai ales in nord, se foloseste doar negru (si ocru pentru incret), influenta clara dinspre zona „Saliste”.
Dar va las sa admirati minunatele camasi-ii traditionale romanesti autentice si costume nationale provenite din diferite colturi ale tarii din colectia privata a lui Adrian Oianu, expuse in 2014 de Sanziene, la Casa Lowendal.
A fost expusa doar o parte a colectiei impresionante ce numara peste 300 piese unicat.
Adrian Oianu vrea sa-i apropie pe tineri de traditie, pentru ca numai asa, cultura, poate fi pastrata si transmisa mai deperte semenilor.
Felicitari, Adrian!
Text-foto: Simona Dragan
Sursa de inspiratie: Wikipedia
Comments